The Crypto Insider #37: Crypto & politics: Cea mai buna aparare este atacul

  
0:00
-6:34

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.

Exista in cadrul Uniswap un proposal care tocmai a trecut de faza initiala ( “temperature check”) urmand sa intre in stadiul urmator ( “consensus check”) inainte de a ajunge sa fie votat in mod oficial pe DAO. Propunerea este sa se aloce 1 milion de UNI Tokens ( aproape 24 de milioane de dolari la ora scrierii acestor cuvinte) pentru “a political defense organization” care sa raspunda tuturor pericolelor existente, cu precadere din partea legiuitorilor. 

In fapt, Uniswap ar putea pune prima caramida pentru o practica care, daca se va extinde si in randul celorlalti participanti la industria DeFI, ar putea deveni un urias mecanism de lobby, initiativa atat de necesara in contextul lunilor si anilor ce vor veni. 

Crypto loveste in plex sistemul financiar actual iar asta inseamna ca, indiferent ca isi doreste sau nu, crypto devine un actor pe scena politica a lumii; iar politica se face cu bani.

Scriam despre importanta asumarii voluntare a unei misiuni politice intr-un newsletter anterior intitulat: Ce facem cu agenda crypto. Cred cu tarie acum, ca si atunci, ca e nevoie de o mobilizare exemplara pentru a grabi un proces care se anunta a fi extrem de anevoios. Si nici nu poate fi altfel cand iti propui sa zdruncini un status-quo atat de adanc infiletat. 

Revenind la Uniswap, summary-ul propunerii e foarte clar: 

 1. The regulatory threat

 2. Doing nothing is not an option

 3. The Uniswap community is best positioned to lead the effort to protect decentralized finance 

Dincolo de posibilul impact imediat, e de remarcat utilizarea unui DAO ( Decentralized autonomous organization explicat in 90 de secunde) in maturizare pentru a genera schimbari majore intr-un mod descentralizat. 

Dupa cum am vazut saptamana trecuta cand prin Uniswap DAO a trecut utilizarea Arbitrum pe langa Optimistic Rollups ( cum isi doreau cei care conduc destinele Uniswap) comunitatea Uni e in avangarda descentralizarii decizionale astfel incat nu cred ca exista in crypto un loc mai bun pentru o astfel de initiativa ca acest “political defense organization”. 

Ramane de vazut daca va si trece de votul din DAO. 

We #gobig or #gohome.

Stay safe,

V

==========================

Razvan’s Macro2c:

O ecuatie simpla: 

Aproximativ 4.7 milioane de ETH primesc in prezent minerii; echivalentul a 13.000/zi. 

Odata cu trecerea la Proof-of-Stake, Vitalik aproximeaza ca nu se va trece de 1 milion de ETH pe an; echivalentul a putin peste 2.700/zi. 

Chiar daca Vitalik ar fi hyperoptimist, consensul in randul celor interesati de subiect este ca nu se va trece de 1.8 - 2 milioane de ETH anual. 

Asta inseamna o reducere a inflatiei cu peste 50% fata de cat este in prezent. 

Adaugati la asta: fees burnsurile care vin ca o consecinta a EIP 1559 si semnalele de la inceputul anului cand cantitatea de Ethereum de pe exchanges ajunsese la minime istorice. 

Bonus: toate dapps-urile si initiativele care apar zilnic pe Ethereum. 

R.

===========

Altcoin pulse: 

Daca aveti curiozitati in legatura cu termeni de baza precum smart contracts sau liquidity pools, Cryptopedia deschisa pe cryptonita.ro va vine in ajutor: 

https://cryptonita.ro/cryptopedia/

In timp ce se regleaza conturile pe bitcoin, haideti sa vedem ce se intampla in AltsLand. 

 1. In materie de price action, saptamana anterioara a fost mai degraba una de stagnare. Dintre toate nisele, platformele de smart contracts au avut o usoara crestere ( 3.11%) secondate fiind de DeFi players cu 2.7%. Oricat nu ne place, corelatia cu bitcoin este in crestere, semn ca investitorii asteapta un semn de la rege inainte de a reporni motoarele. 

 1. Un podcast pe care nu trebuie sa il ratati daca sunteti fani Ethereum; cu atat mai mult cat in iulie va trece, cel mai probabil, EIP 1559 o propunere care, alaturi de celelalte schimbari ce vor surveni odata cu Eth 2.0, va schimba complet peisajul tokenomicsului din spatele Ethereumului.  

 1. Total Value Locked in DeFi face higher highs si higher lows semn de “vindecare” a ranilor cauzate de turbulentele din ultimele saptamani. 

 1. StableCoins marketcap a trecut de 100 bln, an easy 4x de la inceputul anului. 

 1. ChainLink a anuntat prima editie a SmartCon, un monstru cu peste 200 de speakeri

https://blog.chain.link/announcing-smart-contract-summit-1/

 1. Enjin continua sa fie the OG that he is si a anuntat JumpNet, un chain care va face posibila tranzactionarea de NFTs ieftin si rapid. 

https://enjin.io/blog/jumpnet-launch

 1. Particle Finance, un DeFi player pe Solana a strans peste 40k followeri in mai putin de o luna dupa ce au folosit platforma ca vehicul pentru airdrops. Not bad.  

https://twitter.com/ParticleFinance

============

Interesting Headlines (Sectiune in parteneriat cu cryptonita.ro)

 1. Video review-ul cu care v-am obisnuit e astazi despre unul din “ucigasii” din zona de DeFI: Uniswap.  

 1. AAVE pe Polygon a fost o miscare incredibil de buna pentru ambele tabere. Cu cat dapps-urile vor putea sa se miste mai repede intre chainuri si diferitele layers, cu atat vom avea un ecosystem mai fluid si mai infloritor. 

https://cryptorobin.com/polygons-daily-transaction-volumes-surpasses-ethereum-and-binance-smart-chain/

 1. Kevin O’Leary despre mentalitatea pe care ar trebui sa o avem si noi ca investitori:

“I don’t care if it goes down $20,000 or up $20,000. I’m not selling it. One bitcoin is one bitcoin. I’m in it for the long run.”

https://cryptopotato.com/kevin-oleary-nothing-will-replace-bitcoin-exclusive-interview/

 1. Detinatorii de crypto au penetrat probabil mai toate structurile decidente. Good tech always wins. 

https://www.coindesk.com/tim-wu-white-house-bitcoin-filecoin

 1. Michael Saylor stie deja ce vorbeam mai sus. 

https://www.coindesk.com/microstrategy-to-offer-400m-in-notes-to-buy-more-bitcoin

 1. Evolutia perceptiei publice cu privire la crypto va fi un subiect foarte interesant peste cativa ani 

https://cryptonita.ro/aproape-un-sfert-din-milenialii-australieni-considera-ca-nisa-crypto-e-o-investitie-mai-buna-decat-imobiliarele/

==================

Cryptobook of the week: Standardul Bitcoin. Am recomandat cartea asta in trecut fara sa stiu ca exista un roman care a fost intr-atat de smart incat sa ia drepturile de autor pentru limba romana, sa o traduca, sa o puna in circulatie si astfel sa ajute intreaga industrie crypto de la noi din tara. In plus, Daniel are si un canal de Youtube, iBlock, unde si-a reluat activitatea de cateva luni. 

Business book of the week: The Art of the Start. Varianta 2.0 a cartii este chiar mai buna decat prima editie. E un must-read pentru antreprenorii de tot felul, nu doar pentru cei din tech. Aici am vazut prima data citatul din Henry Ford - “Nu iti poti construi o reputatie pe baza a ceea ce vei construi in viitor” - un reminder despre importanta prezentului si a actiunilor pe care le intreprinzi aici si acum.  

Romanian exchange that we recommend:Tokero.com(disclaimer: Stakeborg e investitor) 

Youtube channel we enjoy watching:MMCrypto. Cand ai constant peste 80-90k views/clip, ceva tot trebuie sa faci bine. Are anumite idei interesante chiar daca stilul de a le transmire ar putea sa nu fie pe placul tuturor. 

==================================

What we like: 

Blockbusterul saptamanii a fost stirea cu privire la intentia presedintelui din El Salvador de a face din bitcoin o modalitate de plata acceptata oficial in statul sau. Nu e decat un prim pas dintr-o secventa care poate schimba, prin implicatiile juridico-financiare, istoria crypto. Am invatat deja sa fim rabdatori si sa nu ne entuziasmam peste masura. Mai stim si ca piata pe termen scurt e “facuta” de cei care au capital si nu de cei care scriu pe Twitter sau urla de pe scene publice. 

Imortalizarea T0 e aici: 

Pana cand lucrurile vor fi ceva mai clare, are sens sa ne petrecem timpul incercand sa intelegem inaintea altora ce se intampla de fapt. Tweet storm-urile de la Caitlin Long si Avik Roy sunt utile.  

What makes us think:

La scurt timp dupa ce video-ul explicativ despre AAVE a celor de la CryptonitaRO a trecut de 1000 de vizualizari,  cel mai “blue chip” dintre DeFi blue chips a mai cucerit o reduta care da bine pe o analiza empirica: 

Pe masura ce vedem ca se diversifica proiectele din crypto care depasesc bitcoin ca utilizare sau ca generare de fees ( am avut DEXes acum si lending platforms) devine tot mai clar ca asistăm la crearea unui nou sistem financiar ce se construiește pe Ethereum cu o viteza mai mare decat ni se pare cand judecam strict ochiometric. 

Urmatorul bear market are sanse sa devina cea mai prolifica perioada a industriei crypto: antreprenorii din spatele proiectelor serioase vor lucra “in liniste” si fara presiunea pretului propriului token la ajustarea produselor care sa capteze ulterior cat mai multa valoare intr-un mod exponential. 

Share The Crypto Insider